Cemaat; kyam, rku, secde gibi yaplmas gerekli rknlerde, "Sbhaneke" ile "Tesbihat" ve "Tahiyyat" gibi dua ve zikirlerde imama uyarak bunlar yaparlar. Buna gre cemaatin rku ve secdeye giderken ve kalkarken "Allah Ekber" diyerek intikal tekbirlerini almalar da snnettir. Bunlar gerek imama uyduklarnda gerekse kendi balarna kldklarnda yapmamalar veya tam yerinde ve zamannda sylememeleri ise snneti terktir, efaattan mahrumiyeti muciptir.
Tadili erkan ise, rknlar dzgn yapmak anlamna gelir. Namazla ilgili bir terim olarak Tadil-i Erkan; rknlarn hakkn vermek, itminan halinde bulunmak, hareketten sonra durmak yahut kalkmas eilmesinden ayrlacak ekilde iki hareket arasnda skunet bulmaktr.
Namazda Tadil-i Erkan; rkda, rkdan dorulmada, secdede iki secde arasndaki oturuta sz konusu olur. Mesela rkdan kyam dorulurken vcut dimdik bir hale gelmeli ve skunet bulmal, en az bir kere "Sbhnallahi'l azm" (Yce olan Allah' her trl eksiklikten tenzih ederim) diyecek kadar ayakta durup sonra secdeye varmaldr. Her iki secde arasnda bu ekilde bir tespih miktar durmaldr. Nitekim Hads-i erfte;
"Sizden biri, rk ve secdelerde belini (tam olarak) dorultmadka namaz yeterli olmaz" buyurudur (Ebu Davud, Salat, 148 )
Dier bir Hads-i erfte de rk ve secdelerin tadil-i erkana uygun olarak yaplmas emredilmekte ve yle buyurulmaktadr:
"Rk ve secdeleri yerine getirin, Allah'a yemin olsun, siz secde ve rk ettike ben arkamda olanlar da gryorum" (Buhari, Eyman, 3).
ntikal tekbirleri vesiledir. Rknun kendisi deildir. O rknun giri iaretidir, snnettir. Tadil-i erkana riayet edilerek bir rknun eda edilmesi ise vaciptir. Asl olan azalarn yerli yerine oturmasyla istenilen bir ekilde o rkn eda etmektir. Bineanaleyh, tekbirleri geciktirmek veya btnyle terk etmek vacibi ihlal manasna gelmez. En fazla snnetin terki anlamna gelir. Sehiv secdesi gerekmez. Ama en gzel namaz snnete riayet edilen namazdr.